לכבוד יום הולדתו של אלברט איינשטיין, שחל ב-14 במרץ, קיימנו בחמד"ע ערב פתוח לקהל הרחב תחת הכותרת "הפנינג איינשטיין". האירוע, שמשך אליו מבוגרים, בני נוער וילדים מטווח גילאים רחב, היווה הזדמנות ייחודית להתוודע לעולם המרתק של המדע דרך התנסויות מעשירות.
במהלך הערב, הציג האסטרונום אילן שפירא טלסקופים מתקדמים ותצלומים אסטרונומיים מרהיבים, והקסים את המשתתפים בתצפיות כוכבים ובהסברים על היקום הסובב אותנו. בכל רחבי חמד"ע פוזרו דפי מידע על איינשטיין, והמבקרים התנסו בחקר תופעות פיזיקליות. כמו כן, הושם דגש מיוחד על הדגמות מדעיות, סדנאות אינטראקטיביות ופעילויות חווייתיות שנועדו להעשיר את הידע המדעי בדרך יישומית ומוחשית.
בין הפעילויות שהוצעו באירוע:
המשך הערב כלל הרצאות מדעיות מעמיקות לבני נוער ומבוגרים.
עילם גרוס, פרופסור לפיזיקת חלקיקים במכון ויצמן, הציג הרצאה מרתקת בנושא "לראות את הבלתי נראה: סיפורם של חורים שחורים ופרס נובל של 2020". פרופסור גרוס, שניהל את קבוצת ההיגס בניסוי ATLAS ב-CERN בעת גילוי החלקיק המפורסם, הציג את מחקריו על חורים שחורים והמעבר שלהם ממושא מדע בדיוני לתחום מחקר מדעי מבוסס. הוא הסביר את תהליך היווצרותם של חורים שחורים ואת התופעות הפיזיקליות הייחודיות המתרחשות בסביבתם. ההרצאה כללה התייחסות מפורטת לפרס נובל לפיזיקה של 2020, שהוענק בזכות גילוי החור השחור במרכז הגלקסיה שלנו, והקשר המפתיע לעבודותיו האמנותיות של מ.ק. אשר.
גלעד סבירסקי, מורה לפיזיקה בחמד"ע ובעל דוקטורט בפיזיקה מאוניברסיטת תל אביב עם התמחות באסטרופיזיקה, הרצה בנושא "אבן או קרן אור – מה יותר כבד?". בהרצאתו החווייתית, הסביר ד"ר סבירסקי את המשמעות העמוקה של תיאוריית היחסות של איינשטיין והשפעתה המהפכנית על הבנתנו את טבע האור והחומר. הוא הדגים באופן מוחשי את ההשלכות של עיוותי אור בחלל ואת ההקבלה לתופעות אופטיות יומיומיות.
את הערב חתם מיכאל לוי, מורה בחמד"ע ומארגן האירוע, בהרצאה "פיזיקה על גלגלים: קשתות התהפכות לרכב, משלדג ועד לפורמולה 1". בהרצאתו המרתקת, הציג מר לוי את העקרונות הפיזיקליים העומדים בבסיס תכנון קשתות התהפכות בכלי רכב ייעודיים, החל מרכבים צבאיים מיוחדים ועד מכוניות מרוץ מתקדמות.
האירוע היווה הצלחה יוצאת דופן ושימש כמפגש בין-דורי מעשיר, שאפשר לקהל מגוון להתנסות במדע באופן בלתי אמצעי, להרחיב אופקים ולפגוש מדענים מובילים המבצעים מחקרים פורצי דרך בחזית המדע העכשווי!